Huidhonger in corona tijd.

De kranten en tijdschriften melden veel over deze behoefte in corona tijd. Huidhonger. We denken dan gauw aan onze geliefden in verzorging- en verpleeghuizen. Maar jij, die alleen woont, kan er ook last van hebben. Misschien werk je nu thuis en mis je die hand van je collega, de kleine aanraking bij de koffieautomaat. Dit blog schreef ik in november van vorig jaar voor blogzinnig.nl, maar het is zo actueel.

Aanraking blijft spannend

“Margaret ik ben al heel lang niet meer aangeraakt, dus ik weet niet wat er gaat gebeuren. Eerlijk gezegd vind ik het spannend.” En een andere cliënt zegt: “Sorry voor de tranen. Hier had ik niet op gerekend. Ik ben nog nooit zo aangeraakt.”

Samen met een klant die een cursus geeft in rouwverwerking bespreek ik het belang van aanraking bij de zorg voor nabestaanden. “Huidhonger” zei ze. De haren op mijn armen gaan overeind staan. Het woord is me niet bekend, maar ik herken het meteen. Dit is wat ik voel bij bepaalde mensen tijden de massage.

Eerste levensbehoefte is aanraking

Aanraking is de eerste levensbehoefte. Zonder aanraking zal een baby minder goed ontwikkelen. Kinderen van deze tijd worden veel minder aangeraakt en kunnen in hun jong volwassen leven agressiever taalgebruik gaan bezigen dan kinderen die veel zijn aangeraakt. Bij gebrek aan aanraking gaan de hersenen op zoek naar een andere manier van belonen. Als compensatie kan dit zijn het gebruik van drugs en alcohol.

“Je huid is het grootste orgaan
en naast je hersenen
de belangrijkste”

Is aanraken seks?

Maar waarom raken we zo weinig aan? Het kan zijn dat je het eng vindt of het nooit goed geleerd hebt. In deze tijd van ‘Me too’ is aanraken beladen geworden, het wordt geassocieerd met seksualiteit. Maar dat is het natuurlijk niet!

Aanraken is communiceren met je huid. Ik zeg vaak, tussen jouw huid en mijn hand gebeurt het… Bij liefdevolle aanraking komt oxytocine vrij, het gelukshormoon. Het helpt je herstellen, maakt je weerbaar tegen stress, depressies, versterkt je immuunsysteem, helpt tegen angsten én tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid
Eenzaamheid is in deze corona-tijd een groot probleem. Het heeft niet zozeer te maken met geen bezoek, maar met het gevoel. Een leegte. Eenzaamheid maakt ziek. Het verstoken zijn van fysiek contact, liefdevolle aanraking, een knuffel, aai of kus. Huidhonger.

Een steeds groter wordende groep mensen heeft huidhonger. Wat dacht je van kwetsbare jongeren, kinderen, gescheiden of vrijgezel mensen, partners van overledenen? Ouderen, dementerenden, zieken, mensen met afasie, ze worden veelal ‘functioneel’ aangeraakt.

Tips voor alleenstaanden

Ben je alleenstaand, dan heb ik de volgende tips voor jou. Neem de tijd om onder de douche te gaan of in bad. Tijdens je ritueel masseer je het zeep met je handen over je lichaam. Met aandacht langs je lijf, blijf bij jezelf. Geniet van het moment en neem de tijd. Voor het afdrogen neem je je favoriete lichaamsolie, die van mij is Dr. Hauschka Rozenolie (lees in mijn blog over de liefde van de roos). Breng royaal aan op je natte huid. Masseer het in met volle aandacht. Misschien is het fijn om je ogen te sluiten. Adem de rozengeur diep in. Vertraag en gun jezelf dit moment. Stil je huidhonger….Nu fijn je badjas aan of naar bed. Rozen, liefde voorbij alle grenzen.

Wat hebben we nodig?

Per dag:
4 knuffels voor overleving
8 knuffels als onderhoud
12 knuffels om te groeien

De 12 knuffels kan je vergelijken met een massage.

Knuffelen

Heb je vrienden die je altijd begroeten met een warme omhelzing en voelt dat fijn? Probeer het zelf eens!

Massage

Deze video heb ik gemaakt voor mensen en kinderen die thuis zijn. Volg de instructies. Merk hoe het je goed doet om aan te raken. De ander zal genieten van jouw warmte liefdevolle handen.

 

Vind je masseren eng? Boek niet meteen een volledige lichaamsmassage. Begin klein met een hand- of voetmassage.  Je kan  met jezelf afspreken dit met regelmaat te doen.

Je verdient het om aangeraakt te worden. Ik ben bereid om het je te leren. Plaatsen waar meer aangeraakt zou kunnen worden? Wat dacht je van:

kinderdagverblijven;  zorginstellingen: hospice, ziekenhuis, verpleeghuis;  scholen.

De kracht van de aanraking

De kracht van de aanraking is ongekend groot. Ik zie het in mijn praktijk. Wil je zelf klein beginnen? Heb je behoefte aan een zachte lichaamsmassage? Ik nodig je uit om de kwaliteit van de aanraking te ervaren. www.praktijk-gaia.nl/contact