Midden in de adventtijd zoek ik naar de betekenis van de roos. Mijn favoriete bloem wordt zelfs genoemd in het oude kerstlied  geschreven in 1609 door Michael Pretorius. De roos is liefde.

Er is een roos ontsprongen
uit ene wortelstam;
die, lijk ons d’ouden zongen,
uit Jesse ’t leven nam;
nu heeft zij bloem gebracht,
in ’t midden van de winter,
in ’t midden van de nacht.

 

0 rozenstruik, Maria,
0 alderpuurste Maagd:
van u zingt Isaias,
van ’t bloemken, dat gij bracht;
want eeuwig in Gods raad
lag dat gij ’t Kind zoudt baren
tot alder wereld baat.

In dit prachtige lied wordt Maria genoemd als de roos. In een prachtige overweging Mystieke Roos schrijft Pastoor Paul Janssen van de Heilige Willibrord in Deurne over haar. De moeite waard om te lezen.

Mijn roos

Ze staat in mijn tuin en trekt de aandacht van mensen die langslopen. Ze verleidt je met haar geur zoals geen andere roos kan. Je wilt je neus tegen haar aandrukken, het mag maar pas op! Om haar kwetsbaarheid te beschermen heeft ze gemene stekels, de Damascener roos.

Kijk en teken

Heb je de roos wel eens goed bekeken? Hoe haar stengel eruitziet, de positie van de bladsteeltjes tegenover elkaar? Hoe haar bladeren groeien? De vorm van het blad? Hoe bijzonder de schutbladen om haar knop zijn? Waar zit haar bloem of bloementros? Het onderzoeken van een plant is een interessante en leuke bezigheid. Ga eens bij haar zitten of knip een takje met bloem af. Teken wat je precies ziet. Er is meer te zien dan je denkt.

 

Harmonie van de roos

Knip een stengel van je rozenstruik. Als je goed kijkt, zie je dat die glad en rond is, wat houterig, het element aarde. De takjes met bladeren staan niet tegenover elkaar. Ze verspringen en uiteindelijk staat het zesde takje weer boven de eerste.

Herken de roos aan vijf

Elk takje heeft vijf bladeren, of twee kleine blaadjes, en vijf grote. Met veervormige nerven die haar steun en voeding geven. De steel is bedekt met doornen. En bij de bloem gekomen zie je onder haar vijf sluitblaadjes. Als de bloem enkelvormig is, zie je vijf bloembladen en haar hart.

Bij een volle roos begint haar buitenste bloemrand met vijf bloemblaadjes. Ze zijn allen verschillend. Als je ze voorzichtig los zou maken en in een grote spiraal zou leggen, zie je een patroon van groot naar klein. De roos gaat bloeien als de stengels en doorns volgroeid zijn en ze bloeit aan het einde van de stengel.

Grote familie

De roos begint te vertellen: “Mijn grote familie (wel 200 soorten) is te herkennen aan de vijfpunt ster. De amandel, appel, peer, perzik, pruim,aardbei. Let maar op de bloesem, allemaal vijf bloesemblaadjes. En weet je waar je de ster het beste in kan vinden? Snij maar eens een appel overdwars doormidden, of een peer of kweepeer. Wat zie je? Juist, de vijfpunt ster, de pentagram.”

                      De roos voor jou

Zachte aanraking van je hart 

“Ik ben de belangrijkste bloem in Dr. Hauschka Cosmetica en kom in bijna alle producten voor. Alleen biologisch dynamische (BD) geteelde rozen komen in aanmerking voor de olie van Dr. Hauschka. Het wordt vermengd met BD zonnebloemolie van de hoogste kwaliteit. Waarom zonnebloemolie? Vanwege zijn verwarmende karakter en zonnekracht.”

Rozenolie voor lichaam en bad

“Mijn geur is overduidelijk de Damascener roos. Speciaal voor jouw verlangen naar harmonie en evenwicht van huid en zintuigen. Om jezelf iets bijzonders te gunnen. Voor je baby en je kinderen. Ik help je bij nervositeit en emotionele belasting en verwen je zintuigen. Ik ben je hartolie, je liefdesolie en troostolie. Gebruik mij na het douchen op je vochtige huid en ik zal je verzachten.”

Verzorgingstip

“Een warm bad met Dr. Hauschka Rozen Bad is het toppunt van weldaad. Kruip na je bad dertig minuten onder de wol en zak weg in mijn zachtheid. Want… ik hou van jou.”

Wil je meer lezen over de roos klik dan HIER