Borstgezondheid wat betekent dit voor je?

“Wat betekent Borstgezondheid voor je?”, vroeg Margaret me laatst. Het feit alleen al dat ik het woord met een hoofdletter schrijf, is al een teken aan de wand. Ik vind borstgezondheid Ont-Zet-Tend Be-Lang-Rijk!

Gastblog over liefde voor je borsten

Mariëlle van Tienen heb ik gevraagd een gastblog te schrijven over “Wat betekent borstgezondheid voor je?”  Ik kan eigenlijk wel zeggen dat zij expert is op het gebied van borstgezondheid. Dankbaar ben ik voor haar bijdrage aan September, Borstgezondheidsmaand.

Jouw dames

Kijk eens om je heen, of ga jezelf eens na; ken jij je borsten eigenlijk wel? Weet jij, in detail, hoe “jouw dames” er normaal uitzien of hoe ze (aan)voelen? Weet jij waar je op moet letten in het dagelijks leven of als je je borsten controleert? Welke verandering is reden voor zorg en welke niet? Veel vrouwen hebben geen idee, rommelen in het gunstigste geval maar wat aan of laten het maar zo.

Te maken met borstkanker

Mijn moeder, haar zussen, vriendinnen, collega’s, bekenden, ik kan zo een handvol vrouwen opnoemen die te maken heeft met borstkanker, de één met ernstiger gevolgen dan de ander. En allemaal ondergingen ze een onderzoeks- en behandelprotocol wat iemand anders voor ze had ingericht. Iedereen leed onder de diagnose, niet alleen de getroffen dames, ook hun partner, kinderen, ouders en vrienden. En niemand die ze kon vertellen waar hun kanker ‘ineens’ vandaan kwam (bij een eerdere controle was immers nog niks te zien). Wat me vooral verbaast is dat ze geen informatie of voorlichting ontvangen over hoe ze konden voorkomen dat het hen nóg eens zou treffen. Óf dat hun kinderen, vaak dochters in dit geval, konden voorkomen dat ze ‘het’ zouden krijgen.

Praten over je borsten

Tijdens mijn opleiding voor natuurgeneeskundige leerde ik al dat je nooit ‘zomaar ineens’ kanker kunt krijgen. Daar gaat een heel traject aan vooraf. Twee decennia later hou ik me professioneel bezig met onder anderen bewaken en herstellen van borstgezondheid. Dat kleurt mijn beeld van vrouwen en hun borsten natuurlijk een beetje. Ik praat daardoor namelijk veel vaker met andere vrouwen over borsten dan dat jij met andere vrouwen over borsten praat. En ik heb het niet alleen over borstziektes hè? Gewoon alledaagse, huis-tuin-en-keuken zaken over borsten komen ook aan de orde.

De meeste vrouwen hebben geen idee

Verreweg de meeste vrouwen die ik spreek, hebben geen idee dat ze zelf bij kunnen dragen aan lekkere soepele, pijnvrije, put- en knobbel-loze borsten. Ze leven hun leven, denkend dat:

  • maandelijks (borst)ongemak erbij hoort
  • knobbels, bobbels, vlekjes, jeuk en putjes (met of zonder pijn) erbij hoort
  • elke vrouw weleens pijn heeft aan haar borsten
  • als je geen stevige beha draagt, je borsten uitzakken tot slappe theezakken
  • borstimplantaten heus geen kwaad kunnen (zegt de chirurg)
  • (flinke) borstpijn of een borstontsteking op zijn tijd, er nou eenmaal bij hoort als je borstvoeding geeft

Ál deze verhalen (en véél meer) komen steeds ter tafel. Het zijn hardnekkige misverstanden! Mijn hart huilt voor ze. Het is ook zo onnodig! Wat een zonde van ‘goede dagen’ in je leven… en waar het borstvoeding betreft; het leven van je kindje.

Maar waarom zouden vrouwen zich er ook druk om maken? Als je 50 bent gaat de overheid voor je zorgen? Die zorgt dan dat je preventief en elke twee jaar gecontroleerd wordt op borstkanker? Toch?

Wat is dan preventief?

Nou, allereerst wordt je alléén tussen je 50e en 75e elke twee jaar uitgenodigd. Daarna houdt het plotseling op. Niet handig, aangezien plenty vrouwen van 75+ borstkanker ontwikkelen, en dat bij vrouwen (veel) jonger dan 50, borstkanker zich óók aandient…

Sta dan ook even stil bij die laatste zin; wat is de betekenis van “preventief” ook alweer?

Van Dale is er heel duidelijk over; 

pre·ven·tief (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1voorkómend

Daar zit geen woord Frans bij, toch?

Wat draagt zo’n tweejaarlijkse momentopname dan eigenlijk bij aan preventie? In het beste geval wordt er een afwijking gezien.
Laat dit ook even op je inwerken; als een afwijking op een röntgenfoto zichtbaar is, dan bestaat die al. Hij is al aanwezig, en hij heeft -meestal- vele jaren nodig gehad om zich tot een zichtbare grootte te ontwikkelen. Daar is toch niets preventiefs aan?

Kom in beweging

Kom in beweging en kijk kritisch naar je gezondheid en handel! Met kleine aanpassingen, kun je al een groot verschil maken. Zoek desnoods hulp. Over 10 jaar zul je blij zijn dat je het hebt gedaan.

Er zijn plenty andere manieren waarop je wel preventief met je borstzorg aan de slag kunt. Ik geef daar, door heel Nederland, zeer geregeld spreekbeurten over en ik informeer jou er ook met liefde over. Als je er alvast iets meer over wilt weten, lees dan vooral verder op deze pagina. En wil je dat ik jou en je vriendinnen, zussen, moeder, dochters, nichten, tantes, etc. kom bijpraten? Je weet me nu te vinden ????

Marielle

Happy Healthcare

www.happyhealthcare.nl

De volgende blog zal zijn van Ingrid Wunnekink ( Love-li ) Dus ‘stay tuned’ als je meer wilt weten over borstgezondheid.

Lees ook de vorige blogs hierover op mijn website. https://praktijk-gaia.nl/pijn-in-mijn-borsten-borstgezondheidsmaand/   

en https://praktijk-gaia.nl/borstgezondheid-waar-laat-jij-je-telefoon/

Margaret