Pijn in mijn borsten

Raak me niet aan!
Ik manoeuvreer tussen de mensen door. Mijn armen gekruist over mijn borsten, bang om aangestoten te worden. Soms gebeurt het toch, dan springen de tranen in mijn ogen. Als ik ga slapen kan ik niet op mijn buik liggen. Ik kan het niet verdragen. Pijn in mijn borsten.

Pijn in mijn borsten

Tien dagen voor mijn menstruatie begint het al. Mijn borsten worden harder, ik voel schijven en bobbels. Ze zijn ook gezwollen. Na het douchen droog ik mij voorzichtig af. Ik word hier zo verdrietig van. Pijn in mijn borsten.
Mijn humeur is ook niet al te best, iedereen moet het ontgelden. Ik voel me waardeloos.

Dan begint het feest opnieuw

De huisarts zegt PMS, wat dat ook mag zijn. Hij schrijft B6 vitamine voor. Dan moet het beter gaan met het chagrijn zegt hij. Ik merk er weinig van. Tien dagen pijn in mijn borsten en een furie. Tien dagen hevige menstruatie en acht dagen ‘normaal’. Dan begint het feest opnieuw.
Als moeder van twee jonge kinderen kan ik dit niet aan. Uiteindelijk vindt de dokter dat een afspraak bij maatschappelijk werk moet worden gemaakt.

Na de overgang

Het is 35 jaar later. Ik ben een rijpe vrouw. De periode van menstrueren en alle toestanden die erbij kwamen zijn voorbij. Gelukkig heb ik na de overgang geen pijnlijke borsten meer gehad. Dat kan ook anders, hoor ik om mij heen.

In 2018 ontmoet ik tijdens een bijscholing Désirée Groen. Zij is dé Manuele Lymfedrainage (MLD) volgens Vodder goeroe in Nederland. Door haar heb ik de passie voor het lymfe weer opgepakt.

Manuele lymfedrainage

Vandaag heb ik training MLD van de borsten. Vanmorgen hebben we de theorie doorgenomen en nu de praktijk….feestje. Ik lig warm ingepakt op de behandeltafel. Mijn collega gaat mij een MLD van de borsten geven.
Ik sluit mijn ogen, luister naar de instructies van Désirée en voel de warme handen. Zachte, pompende druk langs de buitenkant van mijn ribben ter hoogte van mijn borsten, over mijn ribben, langs mijn borstbeen, op mijn borst, op mijn decolleté. Langzaam, aandachtig en ritmisch. Désirée geeft aanwijzingen, doet het voor. Houdt je handen vast. Beantwoordt vragen.

Het brengt je lichaam in de ruststand

De massage is intens en met een grote stimulans voor het lymfesysteem. Ik val in slaap. Tja, dat doet MLD ook, het brengt je lichaam in de ruststand. Even uit.
Na de pauze wissel ik met mijn collega en mag ik haar aanraken. Een fijne massage om te geven en nog fijner om te ontvangen.

Stortplaats van afval

Mijn borsten zijn een deel van mijn lijf. De enige functie die ze eigenlijk hebben
is het voeden van kinderen. Naast klierweefsel voelen we vooral vet. Vet is in ons
lichaam de stortplaats van afval. Dus, je borsten zitten er vol mee. Er kan dan
allerlei narigheid ontstaan en dat willen we niet.

De beste massage voor pijnlijke borsten

Als je last hebt van je borsten is MLD de beste massage die je kunt ontvangen. De afvoer van afvalstoffen komt op gang,waardoor spanning, druk en pijn enorm verlicht kunnen worden. Je systeem komt tot rust. Een serie afspraken kan je een blij mens maken.

Wat kun je met MLD behandelen?

> PMS – Pre Menstrueel Syndroom
> Overgangsklachten – opvliegers – kort lontje – slecht slapen
> Borstoperatie
> Cystes
> Vochtophoping
> Pijnlijke borsten

Wat had ik graag deze mogelijkheid gehad in 1984. Het had jaren van pijnkunnen wegnemen.

September is Borstgezondheidsmaand.

Hoe houd jij je borsten gezond?

Wat kan je doen aan zelfzorg?

Wat kan ik je bieden?
Dat heb je hierboven kunnen lezen. Maak een afspraak voor een manuele lymfedrainage in mijn praktijk of bel als je vragen hebt. Wil je meer lezen over borstgezondheid? Ik nodig je uit deze blog te lezen: Borstgezondheid – Waar laat jij je telefoon?

Wees lief voor je borsten.

Warme groet,
Margaret
Praktijk GAIA Zaltbommel