Borstgezondheid-Waar laat jij je telefoon?

Als ik een eindje ga wandelen, dan neem ik mijn telefoon mee. Om foto’s te maken van de natuur. Mooie bloemen of de zee natuurlijk. Altijd in mijn achterhoofd: Daar kan ik misschien iets mee. Mijn mooie, dure fototoestel gaat alleen mee op vakantie. Zo’n gesleep tijdens een wandeling. Gelukkig heb ik meestal een broekzak. Zo niet, dan gaat toch mijn schoudertasje mee.

Het is een prachtige dag. De zon straalt en nodigt uit een terrasje te pakken in de binnenstad. Mijn man en ik slenteren door de Boschstraat richting de Markt. Daar is leven in de brouwerij. We lopen om het terras op zoek naar een plekje en moeten wachten. Jonge mensen heerlijk aan een drankje, genietend van hun vrije tijd. Ouderen rustig om zich heen kijkend met voor zich een kop koffie met een stukje taart.

Ze schuift ‘m in haar beha

Dan staat er een groep fietsers op. Klikklakkend op hun fietsschoenen lopen ze weg. Goed plekje voor ons tweetjes. Wat willen we drinken? Doe mij maar een Latte, niks erbij. Rustig wachtend op onze bestelling kijk ik om mij heen. Telefoontjes overal, appende mensen. Waar laten ze toch die telefoon? Ah, op tafel of in het tasje. Ik zie een dame opstaan. Ze schuift haar mobieltje in haar beha.

Borstgezondheid-Waar laat jij je telefoon?

 

Onderzoekje Waar laat jij je telefoon?

Vorige week deed ik een klein onderzoekje op Facebook. ‘Je hebt geen tas bij je. Waar laat jij je telefoon?’ Daar zijn interessante reacties op gekomen. In mijn Facebook onderzoekje schreven enkele vrouwen de telefoon in hun beha op te bergen. Gelukkig ook in de tas, broekzak, achter de broekriem.

De pletter van de tietenbus

Mijn oproep komt voor de tietenbus, zo noem ik het bevolkingsonderzoek. Vorige keer ben ik niet geweest. Deze keer toch maar gaan. Ik heb er zo’n hekel aan. Ik noem het apparaat de pletter. Dan weet jij als vrouw wel waar ik het over heb. Dit kan nooit goed zijn denk ik bij mezelf.

Na twee weken komt de uitslag, alles is goed. Gelukkig.

Wat vertelt jouw huisarts over borstgezondheid?

Wij vrouwen zijn overgeleverd aan de onwetendheid. Want wie vertelt ons hoe wij onze borsten gezond kunnen houden? Heeft jouw huisarts er ooit over gesproken?  Nee dus. Mijn huisarts deed er smalend over, nadat ik vertelde dat er een workshop Borstgezondheid georganiseerd zou worden. Ik vroeg of hij misschien een poster op wilde hangen in de praktijk. Pink Ribbon zamelt al jaren geld in voor onderzoek. Er gaan miljarden naar toe! Maar praten over borstgezondheid, ho maar.

Diepe buiging

In mijn praktijk heb ik veel vrouwen ontmoet die borstkanker kregen. Sommigen zijn helaas overleden. Wat een spanning en verdriet hebben ze te verduren. Het traject dat volgt na de diagnose. Brrr. Ik maak een diepe buiging voor hen. Ze leren mij wat belangrijk is in het leven.

Geef mij wenkbrauwen

Ooit gaf ik een make-up workshop aan twee lieve klanten. Allebei met een doek om hun hoofd. Liever een mooie doek dan die marmot op mijn kop, zoals ze het noemden. Op de tafel spiegels, make-up en penselen. De wenkbrauwen tekenen was favoriet, die zijn zo bepalend voor je uiterlijk. De grappen die over de tafel gingen vond ik gênant. Maar ze lachten me toe. “Zo doen we dit Margaret!” riepen ze. We hadden een heerlijke middag met z’n drietjes.

Hoe houd jij je borsten gezond? Ik geef je 6 tips:

1.De beugels van je bh drukken precies op de lymfebanen rond je borsten, waardoor het vocht en de afvalstoffen niet weg kunnen. In het vetweefsel worden de afvalstoffen opgeslagen.

* Probeer eens beugelloze bh’s. Bij Love-li lingerie in Zaltbommel word je heel fijn geholpen. Ze hebben een ruime sortering beugelloze bh’s.

* Gooi die bh regelmatig uit. Bewegende borsten helpen de afvoer van vocht en afvalstoffen.

2. Je telefoon NOOIT in je bh stoppen. De straling kan kleine puntontstekingen veroorzaken in je borst. Dit zou kan leiden tot beginnende borstkanker.

3. Met een zachte borstel je borsten verzorgen. In de praktijk kan ik je meer vertellen.

4. Gebruik biologische deo. Dit heeft geen schadelijke stoffen die door je huid kunnen worden opgenomen. Zelf gebruik ik Dr. Hauschka Salie Mint Deo en Dr. Hauschka Lichaamspoeder. Een              prima combinatie.

5. Laat je borsten regelmatig masseren. Manuele lymfedrainage voert door zachte, pompende bewegingen het overtollig vocht en de afvalstoffen uit het borstweefsel.

6. Laat eens een thermografie maken. Marielle van Tienen van Happy Health Care kan je hier meer over vertellen.

Borstverzorging-waar laat jij je telefoon?

Manuele lymfedrainage van je borsten

Manuele lymfedrainage is echt een cadeautje voor je borsten. Ze worden zachter en fijner. Meer van jezelf. Mijn borsten waren een taboe. Raar eigenlijk. Ik verzorgde mijn gezicht beter. Maar nu weet ik dat mijn borsten een mooi deel van mezelf zijn.

 

Wil je meer lezen over borstgezondheid en manuele lymfedrainage? Kijk op de volgende blogs: https://praktijk-gaia.nl/borstgezondheid/

Eindelijk iets aan te doen!

Heb je last van PMS, pijnlijke, gespannen borsten, cystes, bloeduitstortingen of mastopatie (alle goedaardige borstklachten)? Kom, maak een afspraak in mijn praktijk.