Vandaag begint een nieuwe levensfase – de overgang. Langzaam worden de geluiden helder. Tussen haar wimpers door neemt ze schimmen waar en zacht valt ze weer in slaap. Nu hoort ze duidelijk een stem die haar aanspreekt, traag openen haar ogen. Een dame in witte kleding wil weten hoe het gaat en of ze pijn heeft. Ze knikt en huilt. 

Ze is nog jong, 37 jaar pas, als haar baarmoeder en één eierstok worden verwijderd. De andere heeft een grote cyste die gelukkig weggesneden kon worden. Ze hoeft zich niet ongerust te maken dat de overgang voor de deur staat; die eierstok blijft namelijk gewoon werken.

Kinderen krijgen

Ze heeft twee mooie zoons van 15 en 12 jaar. De oudste vraagt of ze weet dat ze nu geen kinderen meer kan krijgen. De schat. De arts had verbaasd gereageerd dat ze überhaupt kinderen hád.

Vergeten is de pijn

Ach kijk nou, een hele voorraad tampons en maandverband in de kast. Helemaal vergeten. Daar kan ze vast iemand een plezier mee doen. Niet meer nodig. Wel vreemd, geen gevoel van gemis en eerlijk gezegd ook niet gerealiseerd dat de laatste drie maanden de menstruatie is uitgebleven. Dat ze zomaar kan vergeten hoeveel pijn ze heeft gehad elke 28 dagen.

Waar ben ik zonder de pil?

De afgelopen week ervaart ze menstruatiepijn. Hevige pijn die haar in elkaar doet krimpen. De arts heeft haar verteld dat niet al het weefsel verwijderd kon worden. Hopen dat het niet een actief stuk is. Dus wel. De arts schrijft de pil voor als dagelijkse medicatie. Nu zal de pijn wegblijven.

Ben ik nou wel of niet in de overgang?

De pijn in haar voeten en handen wordt erger. Ze kan bijna niet lopen van de auto naar de huisarts. De zware praktijkdeur duwt ze open met haar rug. Ze voelt zich depressief. Het bloedonderzoek van het ziekenhuis toont aan dat ze niet in de overgang is, maar de huisarts vertelt dat haar hormoonniveau niet is onderzocht vóór de operatie. De spiegel die nu op papier staat, is te laag voor haar. Oké en nu? Ja niets, gewoon doorgaan met leven.

Die verrekte weegschaal

Ze stapt op de weegschaal en er weer af. Dat is onmogelijk! Weer stapt ze erop. Nee dit kan echt niet! Het afgelopen jaar was pittig. Ze zag wel dat haar gewicht snel opliep. Het eten smaakt ook prima, beter dan vóór de operatie. Voorheen zat ze altijd te miezenmuizen boven haar bord. Vandaag tikt de weegschaal 70 kg. Ze schrikt en voelt de paniek in haar lijf. Zelfs tijdens haar zwangerschappen was ze niet zwaarder geweest dan 65 kg. De arts zegt: “Elk pondje gaat door het mondje.” En nu? Ze zal er iets aan moeten doen. Maar wat? Hoe doe je dat als je hele leven je gewicht 54 – 55 kg is geweest? Help!

Nu is de chaos compleet

Haar werk valt haar zwaar. 50 Uur in de week en daarnaast het huishouden en de zorg voor haar pubers. Ze heeft een prachtige locatie in de binnenstad en werkt hard om haar droom waar te maken. Ze geeft in haar omgeving aan dat het allemaal teveel wordt. De huisarts schrijft Bèta-blokkers voor vanwege haar hart dat zo raar doet.’s Nachts kan ze niet meer slapen, huilt veel en is niet te genieten. Ze is wanhopig, maar haar mooie praktijk wil ze trouw blijven. Dan stort ze in. Dag praktijk… dag lieve klanten… hallo burn-out.

Zweten

Als de tent uit de zak komt, ademt ze de bekende zware geur diep in. Haar hart maakt altijd een sprongetje. Zo lekker. Vakantie. Vannacht op haar matje en in haar slaapzak, daar geniet ze zo van. Dit buitenleven is één van haar favoriete bezigheden. ’s Avonds kruipt ze de tent in en installeert zich naast haar mannetje. Wat zal ze ontspannen slapen. Het wordt wel erg heet in de slaapzak. Ze voelt straaltjes langs haar rug en benen, haar huid en haren worden nat. Ze sleept haar slaapplek naar de uitgang en rits het kleine tentje open. Een koele nachtbries over haar lijf en ze lacht zachtjes. Hoezo de overgang?

Het is over

Dit is mijn overgangsverhaal. In de jaren dat dit allemaal speelde had ik last van zware hoofdpijn. Ontspanning zoeken was de beste remedie. Gelukkig waren na vijf jaar de klachten over, maar ik heb zeker tot mijn 53e de pil geslikt om geen hevige buikpijnen meer te hebben. “Zekerheid boven alles” grapte ik.

Je huid verzorgen

Wat mij vrij snel opviel was het verouderen van mijn huid. Het werd dunner en slapper. Ik kreeg rode en blauwe adertjes. Het werd vochtarm en schilferig. En dan die pigmentvlekken op mijn armen en handen! Nog niet op mijn gezicht.

Vochtregulerend

Heerlijk zijn de Dr. Hauschka bodycrèmes of – milks. De zachte emulsie laat je huid ademen. Verzorgend en vochtregulerend. De geuren kunnen je ondersteunen in vervelende periodes. De bodyoliën zijn meer geschikt als je niet zo’n last hebt van zweten overdag. Vooral de hart-olie Bodyolie rozen. Zo geschikt om je hartgebied te versterken.

3 Verzorgingstips voor de overgang

1. Neem een weldadig ontspannend bad als je rot voelt. De beste geur past bij je stemming.
2. Voor je tere huid adviseer ik de regeneratieproducten van Dr. Hauschka. Precies wat je huid nodig heeft. Afgelopen week is er een mooie aanvulling bijgekomen op de bestaande serie. In de praktijk vertel ik je graag meer hierover.
3. Boek een massage. Laat even alle onrust aan je voorbij gaan. Geniet van de zachte aanraking, warmte en zuivere oliën.

Verwen jezelf, jij bent nu aan de beurt. Echt, je bent het waard!

Meer lezen? Kijk op deze blog: https://praktijk-gaia.nl/hoe-zorg-je-goed-voor-je-huid-tijdens-de-overgang/

Volg mij op:https://www.facebook.com/praktijkgaiazaltbommel/