Hoe zorg je goed voor je huid tijdens de overgang?

De periode van de overgang waar we doorheen gaan is een lastige tijd. Een soort omgekeerde pubertijd. We mogen nieuwe grenzen verkennen, ons lichaam verandert en ook ons voelen. Een tijd van afscheid en een nieuwe fase in ons leven.

De overgang… breek me de bek niet open! Mij overkwam dit steeds ’s nachts. Vreselijk! Droge nachtkleding aan, droge kussensloop en het liefst een droog dekbedovertrek. Benen buitenboord. De eerste keer dacht ik dat iemand een emmer water over me heen had gegooid! Emoties die de overhand kregen… niet leuk voor mijn directe omgeving. Hoe drukker mijn leven was, hoe onrustiger de nacht. En dan mijn huid: plakkerig, puistjes, vergrote poriën…

Ik kijk naar je huidbeeld

Laatst vroeg een klant (in de overgang) aan mij: “Wat vind je van mijn huid? Het verandert zo snel.” Als holistisch Dr.Hauschka Therapeut, met ruim 30 jaar ervaring, is mijn kijk op de huid wellicht wat anders dan bij de ‘reguliere’ huidspecialist die vooral kijkt naar huidtypen: droog, vocht-arm en vet. Ik kijk naar je huidbeeld. De balans tussen je innerlijk en uiterlijk. Ik hoor je bijna denken… Eh hoezo?

Onder-, midden- en bovenpool

Tijdens de overgang verander je, dus je huidbeeld verandert mee. Het kan onrustig worden, vlekkerig, zelfs vetter! Je ervaart warmtestuwing, dromen, slapeloosheid, onrust, versneld hartritme. De stuwing komt uit je buikgebied, je onderpool. Dit is de warmste plek van je lichaam. Deze warmte stuwt omhoog, door je ritmegebied, je middenpool (hart en longen) en eindigt in je hoofdgebied, je bovenpool.

Je lichaam kalmeren

En je herkent dit voorbeeld vast wel. Bij veel stress kleurt je huid en wordt het vlekkerig. Bij hevige schrik wordt het bleek. Je huid is je grootste orgaan, hier spelen alle emoties zich op af. Het kan dus zijn dat wanneer je komt voor een Dr.Hauschka behandeling, dat ik hele andere producten en geuren kies dan de keer ervoor. Of dat ik je als extra zorg een bodyolie of badproduct adviseer. Het kan zomaar zijn dat ik je handen en voeten wil voelen en vervolgens adviezen geef hoe bijvoorbeeld koude voeten te verwarmen. Tips zoals: het dragen van wollen (Merino) sokken en een warm Salie voetenbad voordat je gaat slapen. Deze tips kalmeren namelijk ook je lichaam en je huidbeeld.

Oude en nieuwe passies

Ook schijnt het dat muziek veel voor je kan betekenen in deze nieuwe fase. Ik merk dat wel. Tot mijn grote verbazing ben ik fan geworden van de Mattheüs Passion. Nee echt, veel te lang, niks voor mij, veel te zwaar. Maar nu! Genieten. Misschien heb je een muziekpassie van vroeger of andere oude passies. Tijd om die op te pakken.

Zorg goed voor jezelf

Ik weet niet hoe het is met jou, maar ik denk vaak dat ik geen tijd heb. Een heerlijke wandeling door het stadspark, even in het zonnetje zitten. Een massage boeken! Zo’n weldadige Dr.Hauschka lichaamsbehandeling bijvoorbeeld. Anderhalf uur helemaal voor jezelf. Een zachte, zorgvuldige aanraking. Warmte en aandacht.

Speciale rozenzorg voor thuisHoe zorg je goed voor je huid tijdens de overgang

Of pak een grote schaal om een voetenbad te maken. Vul deze met warm water, terwijl je de Dr.Hauschka Rozen Bad toevoegt onder de waterstraal. Leg een doek op de bodem van de schaal en plaats je voeten in het bad. Doe dit voor 10 minuten… Geniet.

Zoals je weet is de roos de bloem van het hart. Dan is het fijn om de Dr.Hauschka  Bodyolie Rozen aan te brengen op je hartgebied. Ruik diep aan de olie op je handen en laat de geur binnen. Dan breng je de olie in vloeiende bewegingen aan op je hartgebied.

Huidverzorging voor de rijpere huid

Hoe zorg je goed voor je huid tijdens de overgang Wat meer ondersteuning nu je huid begint te verouderen. Dr.Hauschka heeft fijne regeneratieproducten samengesteld. Niet alleen voor je gezicht. Maar ook voor je hals en decolleté. En wat dacht je van je handen, die kunnen ook meer gebruiken. Een regeneratie gezichtsbehandeling kun je natuurlijk ook boeken. Dat is echt een korte vakantie van ruim twee uur. Je hebt het verdiend, toch?

Wil je meer lezen over de overgang? Dan raad ik je: Vrouwenzaken aan.

Kan jij ook wel wat extra zorg gebruiken tijdens de overgang? Maak een afspraak en voel je welkom.

Mailen: info@praktijk-gaia.nl, bellen: 06 41 75 75 86.