Zaterdag rond het middaguur is een neef van mij overleden. Net 50. De klote ziekte die door zijn lijf heeft geraasd zorgt ervoor dat hij in 2 maanden weg was. Gewoon weg! Ik denk steeds aan zijn gezin met twee studerende kinderen en zijn vrouw. Wat een harde werkelijkheid. En ik zal hem ook nooit meer zien.

Mijn hoofd zit vol met gedachten en ik krijg ze niet weg. Ze fladderen van mijn hoofd naar mijn hart. Mijn buik doet pijn. De tranen prikken achter mijn ogen. Hij zit op mijn huid.

Bijzonder mens

Johannes was bijzonder, hij was Chinees. Ik denk dat hij in Nederland geboren is en begrijp dat het ouderlijk huis nog tradities heeft die in ere worden gehouden. Johannes had nog een bijzonderheid, namelijk psoriasis.

Ontstaan van psoriasis

Wanneer psoriasis bij hem is ontstaan weet ik niet. We spraken er weinig over. Ik weet wel dat hij lichttherapie heeft gedaan om de psoriasis terug te dringen. Maar dit is een tijdrovende onderneming, dus is hij daarmee gestopt. Psoriasis kan ontstaan door lichamelijk of geestelijk trauma, maar kan ook aangeboren zijn. De kans op diabetes is verhoogd.

Snelle celdeling

Psoriasis is een vervelende huidaandoening met ruwe plekken en schilfers, veel schilfers. De celdeling is vele malen sneller dan de normale celdeling. Dan ontstaan plakken dode cellen op de huid. Bij krabben gaat het bloeden. De nieuwe medische ontwikkelingen (veelal chemisch) laten verbetering van de huid zien.

Rust, voeding en verzorging

Ik heb begrepen dat voldoende ontspanning en goede voeding bijdragen aan verbetering. Psoriasis vlamt op door stress. Maar volgens mij verbetert álles met rust en gezonde voeding. En een heerlijk hydraterende dagcrème of -masker helpt ook op deze droge huid.

Dag Johannes

Ik ga Johannes missen op ons jaarlijkse familiekamp met Hemelvaart. Het biertje en de gezelligheid, bijpraten over het afgelopen jaar.

Hij zal zeker een mooi afscheid krijgen deze week, daar ben ik zeker van.

“Zolang je naam genoemd wordt ben je niet vergeten”

Rust zacht…

Op mijn huid