Lipoedeem of obesitas? Hoe zie je het verschil?

 

Ken je dat? Je hebt maat 38 in je taille, maar 2 maten groter voor je heupen? Dat is erg lastig voor een spijkerbroek. Je wordt er niet goed van. Lijnt je suf, maar die heupen en bovenbenen blijven fors. Wat is er toch aan de hand!?

 Zware bovenbenen en heupen

Ik mag een nieuwe cliënte, Karina, verwelkomen in mijn praktijk. Ze komt voor een heerlijk momentje voor haarzelf. Een vrouw van 42 jaar. Het valt mij op dat haar bovenbenen en heupen zwaar zijn in verhouding tot haar taille.

Na de behandeling hoor ik een zucht en “Wat heerlijk”. Dit is mijn passie, dit is waar ik het voor doe; mensen laten ontspannen en ‘bij zichzelf’ laten komen. Ik breng een kopje thee met wat lekkers en we praten nog wat na over de behandeling.

Mag ik je wat vragen?

“Ik zie dat je heupen en bovenbenen zo zwaar zijn. Sinds wanneer heb je dit?”
Karina antwoordt: “Tja, sinds mijn zestiende ongeveer. Het is echt balen, want ik kan geen broeken kopen. Alleen stretch!”“Heb je ook last van koude handen en voeten?”
“Ja, altijd koud. Wat ik ook probeer.”Mijn tip is om ’s avonds te douchen, dan ga je in ieder geval warm naar bed óf neem Salie Bad als voetenbad. Ik vraag haar: “Zijn je heupen en bovenbenen ook gevoelig bij aanraking?”
“Ja, en ik heb snel blauwe plekken.”
“Eet je gezond?” “Ja super, alles vers, veel groenten en geen suiker. Ik wil graag fit blijven, dus beweeg regelmatig.”

Wat een mooie, sterke vrouw.

 

Lipoedeem? Nooit van gehoord

Na een paar vragen is het mij al duidelijk dat er geen sprake is van obesitas. Bij obesitas ontstaat overgewicht, zonder bovengenoemde symptomen. Karina heeft lipoedeem, een ziekte van de vetcellen. Vet wordt opgeslagen in de extra vetcellen, maar zij kunnen zich niet legen. Het vet beknelt de lymfevaten en er ontstaat pijn. Ook Karina zei: “Nooit van gehoord, niemand heeft mij dit ooit verteld! En ik maar proberen om slanker te worden!”

Lipoedeem is erfelijk

Lipoedeem is erfelijk in de vrouwelijke lijn. “Dat klopt! Van mijn vaders kant” reageert mijn cliënt. “Het is belangrijk dat je niet aankomt, dus echt goed dat je zo gezond eet en beweegt. Weggaan zal de lipoedeem helaas niet.”

Lipoedeem of obesitas? Hoe zie je het verschil?

Rustig bewegen

Doe vooral geen explosieve sport, want hierdoor raakt je lymfesysteem overbelast en kan het ontstekingen veroorzaken. Dus rustig bewegen. Gelukkig doet ze dit al.

 

Manuele Lymfe Drainage (MLD)

Karina is blij met de informatie. Op mijn vraag of ik haar mag begeleiden met manuele lymfedrainage, antwoordt ze direct met ja. Dit is super, want door MLD worden afvalstoffen afgevoerd en kunnen voedingstoffen de cellen in. Daarbij wordt het weefsel zachter en komt het in betere conditie, je hebt ook minder pijn.

Lipoedeem tapen

Bij Karina zal ik ook het lipoedeem tapen. Na de MLD als ondersteuning van de lymfestroom. De tape leg ik aan in de richting van de lymfeknopen. Karina wordt dan getaped van haar knie naar haar lies. Dit zal haar verlichting geven.

We gaan er samen tegenaan.

Lipoedeem of obesitas? Hoe zie je het verschil?

 

 

Lipoedeem gaat nooit meer weg, maar je klachten kunnen wel verlicht worden

Herken je het probleem van Karina of wil je meer weten over lipoedeem, MLD of taping? Vul het contactformulier in. Dan hoor je van mij.