Mijn spierwitte benen verlangen naar zon!

Mijn spierwitte benen verlangen naar buitenlucht en zon. De hele winter opgesloten geweest in leggings en broeken heeft ervoor gezorgd dat ze schilferig en bleek zijn. Komende week eerst maar eens harsen. Daarna zijn ze glad en zacht zonder die schilfers. Dat voelt zo fijn.

En nu?

Het zijn nog steeds witte benen. Gelukkig bestaan er zelfbruinende crèmes, wat ben ik hier dankbaar voor. Maar wat te kiezen? Het makkelijkst is een goedkoop tubetje halen. Even de ingrediëntenlijst checken. Oeps, dat ziet er niet gezond uit. Wat een troep zeg.

Ga voor bio

Na even googlen ontdek ik dat het merk Lavera en Earthline zelfbruiningscrèmes en -sprays hebben. Zónder al die meuk. En gecertificeerde bio-cosmetica. De lokale drogist hier in Zaltbommel heeft het in het schap staan. Dat komt goed uit, want de kleine ondernemer moet ook een boterham verdienen. Halen en smeren dus.

Vroeger

Ik heb een zonnebank gehad, maar ik had nooit zin om er onder te gaan liggen. Uiteindelijk weggedaan. En vroeger? Op vakantie zette ik mijn stoel in de rivier en ging zitten met mijn boek. Ik kwam er alleen uit om te eten. Poepie bruin werd ik. Zo wilde ik thuiskomen en iedereen kon zien dat ik goed weer had gehad. Gevaarlijk? Dat wisten we toen nog niet.

Nu

De zonnestudio is populair. Helaas komen er steeds meer bij, ook in mijn woonplaats. Een doorn in het oog van het Koningin Wilhelmina Fonds en huidartsen. Ze zijn gevaarlijk voor onze gezondheid. Het risico op huidkanker en vooral melanomen neemt toe. De laatste kan je beter niet krijgen, die kosten je soms je leven. Vaak is het personeel van een studio niet voldoende geschoold en heeft weinig kennis van huidbeelden.

Zonschade

Mijn witte spierwitte benen verlangen naar zon!

Tijdens de Dr. Hauschka behandelingen die ik geef, kom ik regelmatig zonschade tegen. Vooral op de armen, handen en decollete. Zonschade zijn de verdikkingen en ruwte op deze plekken.

Smeren en nog eens smeren

Al jaren waarschuw ik mijn lieve cliënt Maja. Ze heeft rossig haar, lichte ogen en sproeten. Type 1 noemen we dit. Haar handen, armen en decollete zijn aangetast door zonschade, Ze heeft heel wat kilometers gefietst in haar leven. “Maja goed insmeren ruim voor je vertrekt en vergeet de bovenkant van je handen niet. Petje op, zonnebril op. Tja, nu heeft ze regelmatig een afspraak bij de huidarts om gecontroleerd te worden en plekjes weg te branden.

Liefde voor de zon

De zon is je grootste vriend, vanwege licht en warmte. Maar ze kan je grootste vijand worden als je teveel met hem inlaat. Zoals Ramses Shaffy en Liesbeth List zongen in Pastorale:

 

Als ik de aarde ga verwarmen

Laat ik haar leven in m’n armen

Van sterren weefde ik het verre, ahhh het noorderlicht

Maar soms ben ik als kolkend lood

Ik ben het leven en de dood

Ik heb je lief, zo lief

Benen harsen

Harige benen? Laat ze even harsen deze zomer. De mooiste benen van Zaltbommel.

Mijn advies

Ga voor het zekere en profiteer lekker zonder zonnebrand van de zon tot 11 uur en na 16 uur. De uren hiertussen oppassen en heel veel smeren (biologisch).  Minimaal SPF 30 en regelmatig opnieuw aanbrengen (SPF 50 geeft maar 2% extra bescherming, maar bevat wel veel meer schadelijke stoffen).

Bezint eer gij begint!

Hangt je rokje of jurkje al klaar? Jij gaat in ieder geval verantwoord de zon in.

Lieve groet GAIA, Moeder Aarde