Ik ben net klaar met mijn ochtend en controleer de telefoon. Ik zie een ingesproken Whatsapp bericht in onze familie-appgroep. “Mama doet niet open! Ik sta hier met de zorg. Iemand zegt dat ze op de grond ligt! De politie en ambulance zijn onderweg! Godsiedorie!” hoor ik haar zeggen. Ik raak helemaal in paniek en bel. Iedereen is binnen en ze vinden haar. Verward en koud. Vanaf dit moment voel ik mij mantelzorger: Het delen van je mantel gebeurt uit overvloed

Even wat cijfers

Op dit moment zijn er 3,7 miljoen mensen in Nederland die voor een ander zorgen. 750.000 mensen zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. Er zijn zelfs mensen die 30 uur per week voor hun naaste zorgen. De meesten van hen vinden het vanzelfsprekend. Het is een moeilijke tijd. Vooral als je nog een betaalde baan hebt. Het kan ook kostbaar zijn als de afstand met de auto of openbaar vervoer moet worden overbrugd.

10 november: Dag van de mantelzorgers

Ik heb even opgezocht hoe lang deze dag al bestaat. Ruim 20 jaar! Prof. dr. Johannes Hatting-Verschure (1914 – 2006) vond dat mensen te veel waren gaan leunen op professionele zorg en minder op het verantwoordelijk zijn voor een ander.

Drie mantelheiligen in warme rode mantels

Sint Joris, Sint Maarten en Sint Nicolaas zijn de drie mantelheiligen. Ze rijden op witte paarden en dragen een lange rode mantel. Ze zetten zich belangeloos in voor de ander. Ze handelen met liefde uit overvloed. Het is niet verrassend dat de Dag van de mantelzorg in deze periode valt. Een warme rode mantel voor onze naaste/geliefde.

11 november: Sint Maarten en zijn liefdesmantel

In mijn woonplaats Zaltbommel vieren we het Sint Maartensfeest. Sint Maarten op zijn paard, die intrede doet in de grote Sint Maartenskerk. Zijn rode mantel wordt gescheurd en gegeven aan de bedelaars, waarna de grote deuren openen en een enorme stoet kinderen achter hem en zijn mederidders  de stad ingaan. Langs de oude trottoirs branden vuurkorven en lichtjes. Ze houden hun lampionnetjes vast en zingen aan de deuren: “11 november is de dag, dat mijn lichtje branden mag.” 

Het delen van je mantel gebeurt uit overvloed

Maar er wordt ook gedeeld uit overvloed van de lekkernijen.  In de kerk staan grote manden waar een deel van het lekkers in mag. “Delen kan zo makkelijk zijn. Een pak koffie aan de voedselbank schenken of een paar euro in een collectebus gooien. Het echte geven is echter persoonlijke aandacht”, zegt Paulette Willems, projectleider van het Sint Maartensfeest.

Aandacht aan onze warme mantelzorgers

Vandaar dat ik in mijn praktijk altijd aandacht schenk aan onze lieve mantelzorgers. Via een actie hebben mensen iemand uit hun omgeving aan kunnen dragen voor een doosje huidverwennerij. De verzorging van jouw eigen mantel. Zonder zelfzorg hou je het niet voel. Naastenliefde is het mooiste in het leven, maar sta eens even stil. Is er iemand in jouw omgeving die een rode mantel  de  kan gebruiken?

Ode aan de mantelzorger

Dit gedicht van Els Roovers verwoordt heel mooi de mantelzorger.

Ode aan de Mantelzorger
Hoop in bange dagen
geruisloos hangen ze hun jas van liefde
over de schouder van een ander
zonder ooit iets terug te vragen.
Een onbetaalbare jas, met rits
die de buitenwereld opent
en diepe zakken
om herinneringen te bewaren.
En de twee mouwen van de jas,
steevast paraat iemand te omarmen
mantelzorgers, onmisbaar
hulp, steun en toeverlaat.
@ Els Roovers

Aandacht voor elkaar. Daar word ik warm van.

Wil je nog meer lezen over het proces van ouder worden?

https://blogzinnig.nl/dementie-een-wereld-van-verwarring-en-verdriet/